Buon Gusto Bar to nowe miejsce w siedzibie Okręgowej Izby Lekarskiej w Gdańsku. Od września przy okazji załatwiania spraw zawodowych można zajść do baru mieszczącego się na parterze izby i spróbować, jak smakują potrawy z różnych regionów Włoch. 

Zawsze marzyłam o własnym barze, knajpce z oryginalnym włoskim jedzeniem – mówi Ewa Jurewicz prowadząca Buon Gusto Bar. – Z wykształcenia jestem anglistką, ale mój mąż rodowity Włoch twierdzi, że mam talent kulinarny, więc odważyłam się i spełniłam marzenie. To właśnie bar przy Śniadeckich 33 w Gdańsku.

Buon Gusto Bar to przede wszystkim włoska kuchnia.

– Tak naprawdę dość prosta, ale bardzo jakościowa – dodaje Davide Marinucci mąż Ewy Jurewicz. – Wielka dbałość o jakość produktów, ich świeżość, najlepszy smak. Jak potrawa wymaga użycia oliwy, to zawsze jest to jakościowa oliwa z oliwek, żadna inna. Jeśli do pasty czyli makaronu ma być dodany na przykład parmezan, to tylko określonej marki, konkretnego producenta, tylko włoski. Stąd te smaki nie do podrobienia. 

Co zjemy w barze? Zacznijmy od śniadania.

– Włosi jedzą na śniadania drożdżówkę, rogalika, coś na słodko i do tego kawę – mówi właścicielka Buon Gusto. – W Polsce raczej preferujemy śniadania na słono, bardziej syte. Więc choć w menu są głównie włoskie potrawy, na śniadanie proponujemy też jajecznicę. Ale powodzeniem cieszy się też fritata (rodzaj omletu z warzywami), zdrowe sałatki (jarmuż, gruszka, rodzynki, słonecznik) i surówki, zdrowe kanapki (pasta z fasoli, suszone pomidory cieciorka, słonecznik) i codziennie świeże koktaile z wyciskanych owoców i warzyw.

Zupy przyrządzane są na włoską modłę czyli jako kremy: krem z brokułów, cukinii, groszku, pomidorów, ale dostaniemy też „normalną” ogórkową, grzybową czy barszcz ukraiński. 

Na obiad raczej nie dostaniemy typowego polskiego dania: ziemniaków, kotleta, surówek. Właściciele proponują przede wszystkim pasty, w tym np. spagetti cacio e pepe – typowo rzymską popularną i prostą potrawę, czyli makaron z serem pecorino i dużą ilością pieprzu, pasta alla Norma -tradycyjne sycylijskie danie z makaronu, pomidorów i bakłażana, bazylii. 
Codziennie jest inna zupa i inny makaron charakterystyczny dla różnych regionów Włoch, jest też możliwość zamówienia makaronu bezglutenowego.
Obok typowo włoskich można zamówić też pierogi – ruskie, z pieczarkami, szpinakiem, kapustą z grzybami. 
– Włosi celebrują jedzenie – dodaje Ewa Jurewicz. – Każda okazja jest dobra, żeby smacznie zjeść, przy tym porozmawiać i cieszyć się swoim towarzystwem. Wiem, że do izby wiele osób przychodzi przede wszystkim załatwiać sprawy zawodowe, ale liczymy że u nas zatrzymają się na chwilę oddechu przy dobrej włoskiej kuchni. 


Buon Gusto Bar Kawiarnia
Gdańsk ul. Śniadeckich 33 
tel. (58) 524 32 95

Możliwość komentowania jest wyłączona.