Szanowni Państwo !
Pragniemy po raz kolejny  gorąco zaprosić do Gdyni grono stałych uczestników, a także nowe osoby  do wzięcia udziału w  Konferencji Naukowo-Szkoleniowej z cyklu Współczesna Terapia Żywieniowa pt. Żywienie kliniczne w praktyce. Konferencja odbędzie się 23.04.2022 roku  stacjonarnie w  Parku Naukowo-Technologiczny w Gdyni. Będzie to już dwunaste  spotkanie z wybitnymi ekspertami  w zakresie żywienia klinicznego, dietetyki oraz onkologii. W roku 2022 głównym tematem będzie  wykorzystanie możliwości żywienia klinicznego w  warunkach szpitalnych jak i ambulatoryjnych oraz  wsparcie żywieniowe  w onkologii  oraz innych jednostkach chorobowych.  Ponadto, interesujące i  praktyczne  zagadnienia zostaną w tym roku przygotowane  przez Studenckie Koło Naukowe działające przy Katedrze Żywienia Klinicznego GUMed.

Spotkanie odbędzie się  pod patronatem JM Rektora GUMed, Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) oraz Prezydenta Miasta Gdyni. Konferencja będzie jak zawsze  miejscem do dyskusji  pomiędzy  specjalistami z różnych dziedzin - lekarzami, dietetykami, pielęgniarkami oraz  farmaceutami, a przekrój poruszanych tematów  umożliwi Państwu znaczące pogłębienie wiedzy teoretycznej i praktycznej w  zakresie żywienia klinicznego.

strona  konferencji oraz rejestracja znajduje się pod adresem:

www.konferencjagdynia.pl

SERDECZNIE ZAPRASZAMY

Prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz

Prof. dr hab. n. med. Wiesław Janusz Kruszewski

 

PROGRAM KONFERENCJI

  8.50    Powitanie i otwarcie konferencji

  • Rektor Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego: prof. Marcin Gruchała
  • Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego: prof. Stanisław Kłęk
  • kierownik Katedry Żywienia Klinicznego GUMed prof. Sylwia Małgorzewicz
  • kierownik Zakładu Propedeutyki Onkologii GUMed prof. Wiesław Janusz Kruszewski

 

Sesja 1 - Żywienie w szpitalu
Prowadzenie: Wiesław J. Kruszewski, Sylwia Małgorzewicz

9.00 - 9.15

Czy to wszystko ma sens? Jak powinien wyglądać dalszy rozwój żywienia klinicznego
– Stanisław Kłęk

9.15 - 9.30

Współpraca lekarz - dietetyk
– Edyta Wernio

9.30 - 9.45

Ocena stanu odżywienia w praktyce onkologicznej
– Michał Jankowski

9.45 - 10.00

Praktyczne postępowanie żywieniowe w raku przełyku
– Aleksandra Kapała

10.00 - 10.15

Zespól jelita krótkiego - multidyscyplinarna opieka
– Jacek Szopiński

10.15 - 10.30

Choroba nowotworowa pokonana - i co dalej z żywieniem?
– Paweł Kabata

10.30 - 10.45

Dyskusja

 

10.45 - 11.15 Przerwa na kawę

Sesja 2 - Nowe aspekty żywienia
Prowadzenie: Anna Dardzińska, Magdalena Skotnicka

11.15 - 11.30

Kompleksowa opieka żywieniowa w warunkach domowych
– Marcin Folwarski

11.30 - 11.45

Prozdrowotna rola likopenu w onkologii
– Aleksandra Kapała

11.45 - 12.00

Strategie suplementacyjne u pacjentów w przebiegu choroby Covid-19 i post Covid
– Karolina Skonieczna-Żydecka

12.00 - 12.15

Dlaczego prehabilitacja wymaga pracy zespołu współpracujących specjalistów?
– Wiesław J Kruszewski

12.15 - 12.30

Rola psychodietetyka w pracy z pacjentem hospitalizowanym i jego rodziną
– Małgorzata Dąbrowska- Kaczorek

  
12.30 - 12.45

Nowe źródła białka w diecie współczesnego człowieka
– Aleksandra Borkowska

12.45 - 13.00

Dyskusja

 

13.00 - 13.45 Lunch

Sesja 3 - Sesja Studenckiego Koła Naukowego Żywienia Klinicznego
Prowadzenie: Marcin Folwarski, Aneta Kałużna

13.45 - 14.00

ICU-acquired weakness. Wyzwanie żywieniowe
– Gabriela Hryniewicz

14.00 - 14.15

Wyzwania w żywieniu pacjentów z mukowiscydozą
– Aleksandra Mechlińska

14.15 - 14.30

Leczenie żywieniowe w chorobach reumatycznych
– Gracja Samek

14.30 - 14.45

"Superfoods" w leczeniu żywieniowym otyłości
– Magdalena Engler

14.45 - 15.00

Zespół kompulsywnego objadania. Problem w chirurgii bariatrycznej
– Aleksandra Budny

15.00 - 15.15

Żywienie w PCOS (zespół policystycznych jajników)
– Maja Czub

15.15 - 15.30

Dyskusja

15.30

Podsumowanie i zakończenie Konferencji

 

Możliwość komentowania została wyłączona.