Szanowni Państwo !
Pragniemy po raz kolejny gorąco zaprosić do Gdyni grono stałych uczestników, a także nowe osoby do wzięcia udziału w Konferencji Naukowo-Szkoleniowej z cyklu Współczesna Terapia Żywieniowa pt. Żywienie kliniczne w praktyce. Konferencja odbędzie się 23.04.2022 roku stacjonarnie w Parku Naukowo-Technologiczny w Gdyni. Będzie to już dwunaste spotkanie z wybitnymi ekspertami w zakresie żywienia klinicznego, dietetyki oraz onkologii. W roku 2022 głównym tematem będzie wykorzystanie możliwości żywienia klinicznego w warunkach szpitalnych jak i ambulatoryjnych oraz wsparcie żywieniowe w onkologii oraz innych jednostkach chorobowych. Ponadto, interesujące i praktyczne zagadnienia zostaną w tym roku przygotowane przez Studenckie Koło Naukowe działające przy Katedrze Żywienia Klinicznego GUMed.
Spotkanie odbędzie się pod patronatem JM Rektora GUMed, Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) oraz Prezydenta Miasta Gdyni. Konferencja będzie jak zawsze miejscem do dyskusji pomiędzy specjalistami z różnych dziedzin - lekarzami, dietetykami, pielęgniarkami oraz farmaceutami, a przekrój poruszanych tematów umożliwi Państwu znaczące pogłębienie wiedzy teoretycznej i praktycznej w zakresie żywienia klinicznego.
strona konferencji oraz rejestracja znajduje się pod adresem:
www.konferencjagdynia.pl
SERDECZNIE ZAPRASZAMY
Prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz
Prof. dr hab. n. med. Wiesław Janusz Kruszewski
PROGRAM KONFERENCJI
8.50 Powitanie i otwarcie konferencji
- Rektor Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego: prof. Marcin Gruchała
- Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego: prof. Stanisław Kłęk
- kierownik Katedry Żywienia Klinicznego GUMed prof. Sylwia Małgorzewicz
- kierownik Zakładu Propedeutyki Onkologii GUMed prof. Wiesław Janusz Kruszewski
Sesja 1 - Żywienie w szpitalu
Prowadzenie: Wiesław J. Kruszewski, Sylwia Małgorzewicz
9.00 - 9.15 | Czy to wszystko ma sens? Jak powinien wyglądać dalszy rozwój żywienia klinicznego – Stanisław Kłęk |
9.15 - 9.30 | Współpraca lekarz - dietetyk – Edyta Wernio |
9.30 - 9.45 | Ocena stanu odżywienia w praktyce onkologicznej – Michał Jankowski |
9.45 - 10.00 | Praktyczne postępowanie żywieniowe w raku przełyku – Aleksandra Kapała |
10.00 - 10.15 | Zespól jelita krótkiego - multidyscyplinarna opieka – Jacek Szopiński |
10.15 - 10.30 | Choroba nowotworowa pokonana - i co dalej z żywieniem? – Paweł Kabata |
10.30 - 10.45 | Dyskusja |
10.45 - 11.15 Przerwa na kawę
Sesja 2 - Nowe aspekty żywienia
Prowadzenie: Anna Dardzińska, Magdalena Skotnicka
11.15 - 11.30 | Kompleksowa opieka żywieniowa w warunkach domowych – Marcin Folwarski |
11.30 - 11.45 | Prozdrowotna rola likopenu w onkologii – Aleksandra Kapała |
11.45 - 12.00 | Strategie suplementacyjne u pacjentów w przebiegu choroby Covid-19 i post Covid – Karolina Skonieczna-Żydecka |
12.00 - 12.15 | Dlaczego prehabilitacja wymaga pracy zespołu współpracujących specjalistów? – Wiesław J Kruszewski |
12.15 - 12.30 | Rola psychodietetyka w pracy z pacjentem hospitalizowanym i jego rodziną – Małgorzata Dąbrowska- Kaczorek |
12.30 - 12.45 | Nowe źródła białka w diecie współczesnego człowieka – Aleksandra Borkowska |
12.45 - 13.00 | Dyskusja |
13.00 - 13.45 Lunch
Sesja 3 - Sesja Studenckiego Koła Naukowego Żywienia Klinicznego
Prowadzenie: Marcin Folwarski, Aneta Kałużna
13.45 - 14.00 | ICU-acquired weakness. Wyzwanie żywieniowe – Gabriela Hryniewicz |
14.00 - 14.15 | Wyzwania w żywieniu pacjentów z mukowiscydozą – Aleksandra Mechlińska |
14.15 - 14.30 | Leczenie żywieniowe w chorobach reumatycznych – Gracja Samek |
14.30 - 14.45 | "Superfoods" w leczeniu żywieniowym otyłości – Magdalena Engler |
14.45 - 15.00 | Zespół kompulsywnego objadania. Problem w chirurgii bariatrycznej – Aleksandra Budny |
15.00 - 15.15 | Żywienie w PCOS (zespół policystycznych jajników) – Maja Czub |
15.15 - 15.30 | Dyskusja |
15.30 | Podsumowanie i zakończenie Konferencji |